aaaa
Επιστροφή στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2014-2020 δράσεις για σένα - έργα για όλους

Απόφαση Ένταξης της Πράξης: «Σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών»

 

generic EPAnEK logo | Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020 (ΕΠΑνΕΚ)

Η Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών συμμετοχών (Equity Fund of Funds) με την επωνυμία «Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΑΕΣΥΜ)» υλοποιείται σύμφωνα με το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Μέσων προς όφελος των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά μέσα σε σχέση με τις μη-επιστρεπτέες ενισχύσεις παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

  1. Μόχλευση πόρων και αυξημένο αντίκτυπο των προγραμμάτων στο επιχειρηματικό περιβάλλον
  2. Αυξημένη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα λόγω της ανακύκλωσης των πόρων (επιστροφή πόρων από τις επιχειρήσεις και επαναχρησιμοποίησή τους)

Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 1303/2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών -Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) , η στήριξη των μέσων αυτών βασίζεται σε μια εκ των προτέρων αξιολόγηση (ex-ante) η οποία καταδεικνύει την αποτυχία της αγοράς, το χρηματοδοτικό κενό, το εκτιμώμενο επίπεδο και τύπο των επενδυτικών αναγκών καθώς και την επιθυμητή μόχλευση των δημόσιων πόρων με την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο σκοπός του Ταμείου είναι η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της αγοράς μέσω επένδυσης σε επιχειρήσεις με την παροχή επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital και Private Equity Funds), σε συνεργασία με και με τη συνεπένδυση από επιλεγμένους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου που θα συσταθεί προβλέπεται επί του παρόντος ότι θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα Υπο-ταμεία:

1) Ταμείο Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας (Innovation και Technology Transfer).
2) Ταμεία Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης (Accelerators)
3) Ταμεία Κεφαλαίων Σποράς και Σταδίων Εκκίνησης (Seed and Early Stage) και
4) Ταμεία Επιχειρηματικής Ανάπτυξης – Μετοχικών Κεφαλαίων (Private Equity)

Ο πάροχος τέτοιων κεφαλαίων χρηματοδοτεί επιχειρήσεις με αντάλλαγμα την απόκτηση ενός ποσοστού μετοχών τους. Το ποσοστό αυτό ποικίλει ανάλογα με το στάδιο ωριμότητας της κάθε επένδυσης, το ύψος των διαθέσιμων πόρων και το μέγεθος της επιχείρησης.

Πληροφορίες: Ροζαλία Θαλασσινού, Τηλ.: 213-1503624, Email: rthalassinou@mou.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την πορεία και το έργο του «Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΑΕΣΥΜ)» EQUIFUND μπορείτε να δείτε εδώ   

 

Σχετικά Αρχεία

06/12/2016  Απόφαση Ένταξης της Πράξης