aaaa
Επιστροφή στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2014-2020 δράσεις για σένα - έργα για όλους

WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο

 

Ημερομηνία Έκδοσης: 19/9/2018
Πρώτη ημέρα υποβολής: 20/09/2018
Τελευταία ημέρα υποβολής: 16/11/2018
Εκδούσα Αρχή: ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ
Κωδικός Πρόσκλησης: 105

Προϋπολογισμός: 15.000.000 €

Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται στην ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΤΟΜΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση που εμπίπτει στο θεματικό στόχο, την επενδυτική προτεραιότητα και τον ειδικό στόχο της Δράσης με κωδ. 03-2a 3.2 (όπως ισχύει).

Η δράση θα αποτελέσει συμπληρωματική δράση της αντίστοιχης δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο WiFi4EU, με την οποία παρέχεται δωρεάν σύνδεση WiFi σε πολίτες και επισκέπτες σε δημόσιους χώρους δήμων της Ε.Ε. και έχει σκοπό να καλύψει τους Δήμους οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στο έργο της Ε.Ε. ή/και να καλύψει επιπλέον σημεία ασύρματης πρόσβασης των Δήμων που θα ενταχθούν στο WiFi4EU.

Η δράση αποσκοπεί στην παροχή της δυνατότητας στους πολίτες για ασύρματη δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με τεχνολογία WiFi σε δημόσια σημεία με πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον ανά την Επικράτεια. Τα σημεία θα επιλεγούν με βασικό κριτήριο τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής/τουριστικής δραστηριότητας μιας περιοχής.

Στα σημεία εγκατάστασης δεν υπάρχουν, γενικά, ανεπτυγμένες υποδομές πρόσβασης και αξιοποίησης ευρυζωνικών ασύρματων υπηρεσιών, γι’ αυτό και το έργο έχει σαν βασικό στόχο την δημιουργία και εγκατάσταση εκείνου του εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης που θα αποτελέσει το κίνητρο προς τους ιδιώτες επενδυτές για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων επόμενης γενιάς, αλλά και την βάση για την διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Η δημιουργία των σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα συμβάλλει:

• Στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας όπου παρατηρείται υστέρηση
• Στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή
• Στην εξοικείωση των πολιτών και στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και των ευρυζωνικών υπηρεσιών από τους πολίτες
• Στην διαθεσιμότητα του Διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, κάνοντάς το με αυτόν τον τρόπο προσιτό σε κατηγορίες χρηστών οι οποίοι δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο
• Στην αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης, οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσα από το Διαδίκτυο

Επιπρόσθετα, οι υποδομές που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου δύναται να αξιοποιηθούν περαιτέρω για την υλοποίηση υποδομών έξυπνων πόλεων (π.χ. δικτύων αισθητήρων περιβαλλοντολογικών συνθηκών, συνθηκών διαβίωσης, φανάρια, κλπ), βασική προτεραιότητα των δύο κυριότερων στρατηγικών πλαισίων δράσης “Digital Agenda for Europe” και “Horizon 2020”, οι οποίες αφορούν στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ως εργαλεία επίτευξης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Σκοπός του έργου είναι η προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης – WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με διασπορά σε ολόκληρη την χώρα. Στο πλαίσιο του έργου, θα παρασχεθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους. Υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθούν περίπου 3.200 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την Επικράτεια. Οι χώροι, οι οποίοι θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης, θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά, όπως:

– Ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως ενδεικτικά χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής-μετακίνησης, χώροι εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
– Κατανομή σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση

Το σύστημα το οποίο θα αναπτυχθεί θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται συνεχώς, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δομικά στοιχεία του δικτύου. Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα κεντρικής ρύθμισης λειτουργικών παραμέτρων του δικτύου, εξ’ αποστάσεως ρύθμισης παραμέτρων στοιχείων του δικτύου και κεντρική ρύθμιση της πολιτικής χρήσης του δικτύου.

Πληροφορίες: Βασιλική Κούκου, Τηλ.: 2131503644, e-mail: koukou@mou.gr

Σχετικά Αρχεία

19/09/2018  Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων
19/09/2018  Συνημμένα Αρχεία Πρόσκλησης